Hírek

Durva dolgok szivárogtak ki a Google titokban fejlesztett keresőjéről

Forrás: https://pcforum.hu/hirek/20838/durva-dolgok-szivarogtak-ki-a-google-titokban-fejlesztett-keresojerol

A Google keresőjének új prototípusa - amit a cég kifejezetten Kína számára dolgozott ki - eltárolja minden keresés mellé az azt indító felhasználó telefonszámát is. Legalábbis ezt állítja az The Intercept, ami szerint az információtárolás nyilvánvaló célja az, hogy egyszerűbbé tegyé a kormányzat számára polgárai online tevékenységének megfigyelését és felügyeletét.

A Dragonfly nevű keresőmotor ezen kívül nem hajlandó információkat szolgáltatni bizonyos, a kormányzat szempontjából kellemetlennek tartott információkról, mint pl. a szabad véleménynyilvánítás, az emberi jogok vagy a diáktüntetések ügye. Az ezekre rákereső polgárok az újság szerint potenciálisan számolhatnak azzal, hogy kihallgatják vagy akár le is tartóztathatják őket a helyi hatóságok, akik a Google-nek köszönhetően pontosan tudják követni, hogy mi milyen információkra is próbál rákeresni a neten.

"Ez rendkívül problémás adatvédelmi szempontból, mert az emberek viselkedésének sokkal részletesebb követését és profilozását teheti lehetővé", magyarázza a nyilvánvalót Cynthia Wong, a Human Rights Watch internetes kutatója. "A keresések összekötése a telefonszámokkal sokkal nehezebbé tenné az emberek számára annak a fajta túlburjánzó kormányzati megfigyelésnek az elkerülését, ami olyan jellemző egész Kínára".

A The Intercept szerint ráadásul az új kínai kereső más pontokon is kritizálható módon működik. Így pl. a Dragonfly állítólag egy olyan, megbízhatatlan forrásból veszi a felhasználóknak megjelenített időjárási és légszennyezettségi adatokat, amiket valószínűleg manipulál a kínai kormányzat. Emiatt előfordulhat majd, hogy a Dragonfly a valóságosnál kevésbé veszélyesnek állítja majd be a levegőben található szennyező anyagok mennyiségét - ezáltal potenciálisan emberek millióit megtévesztve az egészségkárosodás várható mértékét illetően.

A Google maga nem volt hajlandó hivatalosan kommentálni az értesüléseket a keresővel kapcsolatban. Ugyanakkor alig pár napja derült ki, hogy a közelmúltban egy rakás mérnök mondott fel a cégnél egy titkos kínai projekt miatt, mert azt etikatilag elfogadhatatlannak tartották - így valószínűleg az értesülések nagyjából helyesnek tekinthetők.

Összes hírek...
Elérhetőségeink

Sághy-Sat Kft.
7754 Bóly, Ady E. u. 9.

Tel.: +36 69/696-696
Email: info@saghysat.hu
Web: www.saghysat.hu