Gyerek a neten

Cyberbullying - Mást bántani nem menő

Cyberbulling

Az NMHH Gyermekvédelmi Internet Kerekasztalával (melynek tagja az elnök) szorosan együttműködve tájékoztatjuk Önöket arról, hogy megjelent az NMHH  Mást bántani nem menő című kiadványa, amely a kiskorúakat fenyegető online zaklatás/bántalmazás (angol szóval: cyberbullying) kérdéskörével foglalkozik.

Kutatások szerint minden hatodik 15-16 éves gyereknek volt már része online bántalmazásban, ezért kiemelten fontos a cyberbullíing kérdésével foglalkozni. Az internetes zaklatás során ugyanúgy érvényesül a zaklatás három feltétele: erős, negatív tartalmat közvetít a bántalmazó a bántalmazottnak, rendszeresen ismétli a tevékenységét, és mindezt hatalma fitogtatrásával éri el. A neten gyakran úgy, hogy anonim módon, arctalanul tesz bántó megjegyzéseket különböző közösségi oldalakon, vagy egy általka készítetrt előnytelen fotót, esetleg montázst oszt meg a zaklatás elszenvedőjéről. Az online bántalmazás az egyik leggyakoribb internetes veszély, amellyel a gyermekek online találkozhatnak.

A cyberbullyingról további információk például innen nyerhetőek.

A kiadvány a linken érhető el online lapozható formában, vagy akár pdf-ként is letölthető.

 

 

Gyerekek a virtuális valóságban

Gyerek a neten

2020 márciusában elindult a Gyerekaneten.hu, az NMHH szülőknek szóló, szótárszerkezetben felépülő információs oldala.

A weboldal arra vállalkozik, hogy néhány bekezdésnyi szócikkben lefordítsa és röviden megmagyarázza a szülők generációinak azt a digitális világot, amelyben a gyermekeik látszólag magabiztosan közlekednek. Megmutatja a veszélyeket, a kockázatokat, de azt is, miben és miért lelik örömüket a gyerekek az online világban, valamint tanácsokat ad a tudatos döntésekhez bonyolult online szituációkban. 

Az algoritmustól a tényellenőrzésig sok területet feldolgoz az oldal, de a legfőbb célja a témaválasztásokkal arra biztatni a szülőket, hogy beszélgessenek a gyerekeikkel azokról a netes kérdésekről is, amelyekre nincs egyszerű válasz. 

A Gyerekaneten többek között bemutatja a népszerű közösségi médiaoldalakat az Ask.fm-től a youtube.com-ig, a netes fenyegetéseket az adathalászattól a zsarolóvírusig, a kapcsolódó önvédelmi megoldásokkal együtt, de kitér a netes randizás jelenségeire és a videojátékok világára is.

 

Tegyen Ön is gyermeke digitális biztonságáért!

A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal felismerve a társadalom felelősségét a kiskorúak jogainak – így elsősorban egészséges és biztonságos személyiségfejlődésük – érvényesítése tekintetében, továbbá a médiaműveltségük és a médiatudatosságuk fejlesztése érdekében az alábbi ajánlásokat fogalmazza meg:

Szűrő szoftverek:

Android telefonra ajánljuk még a következőket

Linux operációs rendszerre (angol)

 
Elérhetőségeink

Sághy-Sat Kft.
7754 Bóly, Ady E. u. 9.

Tel.: +36 69/696-696
Email: info@saghysat.hu
Web: www.saghysat.hu