Gy.I.K. - Gyakran Ismételt Kérdések

Kérdése van?

Ezen az oldalon összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amelyeket ügyfeleink gyakran intéznek felénk.


TV és TV box-ok újrahangolása

(Feltöltés folyamatos...)


Gyakran ismételt kérdések

 • Távoli segítség
 • E-mail fiók beállítása
 • A Webmail használata
 • Mi a kábelnet?
 • Mi a kábelmodem?Hogyan csatlakoztatható a kábelmodem a számítógéphez?
 • Lehet egyszerre televíziót nézni és internetezni?
 • Mi a vírus?
 • Mi a féreg?
 • Mi a SPAM?
 • Mi az IP cím?
 • Mi a MAC szám?
 • Mi a hub?
 • Mi a router?

Távoli Segítség

Bizonyos esetekben lehetőség van távoli segítségre.

Az innét letölthető program segítségével egy azonosító (id) és egy jelszó (Password) megadásával, a segítség nyújtás idejére át tudjuk venni az ön számítógépének a képernyőjét és így hatékonyan és gyorsan tudnunk segíteni.

FONTOS a képernyőt CSAK a program futása alatt tudjuk elérni és CSAK akkor ha megadja az azonosítot és a jelszót.

A program induláskor mindig új jelszót generál.

E-mail fiók beállítása

Pl., ha az e-mail cím: valami@saghysat.hu.

IMAP Kiszolgáló: mail.saghysat.hu
Port: 143
Felhasználó név: valami@saghysat.hu (a fenti példa szerint)
kapcsolat biztonsága: STARTTLS
Hitelesítési módszer: Normál jelszó

SMTP kiszolgáló: smtp.saghysat.hu
Port: 587
Kapcsolat biztonsága: STARTTLS
Hitelesítési módszer: Normál jelszó
Felhasználó név: valami@saghysat.hu (a fenti példa szerint)

 

A Webmail használata

Bármely böngésző (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Chrome) címsorába a következő hivatkozást kell beírni: https://webmail.saghysat.hu/
Felhasználói név: ha az email cím: valami@saghysat.hu, akkor valami@saghysat.hu.
A jelszó pedig a regisztráláskor kapott jelszó.
A webes levelezőfelület hasonlóan működik, mint a levelezőprogramok. (Pl: Outlook Express)

Mi a kábelnet?

A kábelnet szolgáltatás a kábeltelevízió-szolgáltató hálózatát használja fel nagysebességû adatátvitelre. Az internethasználat során nincs telefonköltség, csak fix, minden hónapban kalkulálható havi díj. A szolgáltatás idõben és adatmennyiségben is korlátlan használatot tesz lehetõvé.

Mi a kábelmodem?

A számítógépet a kábeltelevíziós hálózathoz csatlakoztató jelátalakító eszköz; a kábelmodem a hagyományos telefonos modemekhez viszonyítva egy nagyságrenddel nagyobb (Mbit/s) sebességű adatátvitelre képes.

Thomson modem Lancity modem

Hogyan csatlakoztatható a kábelmodem a számítógéphez?

Mint a legtöbb kábelmodem, az általunk használt modemek is rendelkeznek szabványos 10 Base-T Ethernet csatlakozóval. Ezen keresztül egy UTP kábel létesít kapcsolatot a modem és a számítógép hálózati kártyája között.
UTP kábel csatlakozóval
A realtek hálózati kártyámhoz drivert kér az xp
Próbálja meg ezt a drivert telepíteni.

Lehet egyszerre televíziót nézni és internetezni?

A televízió és a kábelmodem jelei ugyanazon a fizikai közegen keresztül jutnak el a felhasználóhoz, ennek ellenére a két eszközt zavartalanul használhatjuk egyszerre is, ugyanis más-más frekvenciát használnak.

Mi a vírus?

Önmaga sokszorozására és terjesztésére képes számítógépes szoftver. A szoftvervírus biológiai társával ellentétben nem természetesen úton keletkezik, hanem programozók hozzák létre, így képességeit és az általa okozható károkat is ők határozzák meg.

Mi a féreg?

A vírusok speciális fajtája, amely önállóan, önmaga igen sok példányban történő sokszorozásával terjed. Az Internet korában a legsikeresebb férgek elektronikus levelekben csatolt állományként, illetve különböző rendszerek sebezhetőségeit kihasználva fertőznek és terjednek.

Mi a SPAM?

Kéretlen reklámlevél, levélszemét, más néven SPAM, amely gyakorta elárasztja a levelesládákat. Tartalma szerint több félét megkülönböztetünk:a SPAM lehet tömeges üzleti levél, MLM rendszert szervező levél, lánclevél, stb. Közös jellemzőjük, hogy ezeket a leveleket tömegesen küldik szét a feladók a rendelkezésükre álló címlistákra. Az Ön e-mail címe többféle módon is bekerülhet ezen cégek címlistájába. Néhány ezek közül:

 • Véletlenszerűen rátalálnak az Ön e-mail címére.
 • Ön feliratkozik olyan hírlevélre, amelynek kiadója gátlástalanul továbbértékesíti ügyfeleinek címeit.
 • Ön saját e-mail címét feltünteti valamely weblapon vagy hírcsoportban nyilvánosan.
 • Ha e-mail címe szerepel olyan levélben, amelyiket továbbítanak ismerősei anélkül, hogy az előzményeket kitörölnék belőle.

Ezekről a címlistákról lekerülni igen nehéz, általában lehetetlen, az egyetlen mód rá gyakorlatilag az e-mail cím megszüntetése, de ez nagyon sokszor nem célravezető. Ezért praktikus a SPAM-ek ellen védekezésül valamilyen SPAM szűrő megoldást választani, ami leveszi a vállunkról a SPAM-ek átnézésének és törlésének idejét és terhét.

Mi az IP cím?

Az Internetbe kapcsolt gépek egyedi azonosítója. A jelenlegi szabvány szerint négy, pontokkal elválasztott decimális számból áll. (A számok értéke 0 és 255 között lehet.) Pl.: 192.168.102.98. Hálókártya IP címének lekérdezése Windows XP alatt: Start - Futtatás - cmd - ok. A parancssorba a következő sort beírva: ipconfig majd Enter-t ütve megkapjuk az eredményt az IP-cím sorban.

Mi a MAC szám?

(Media Access Control) A hálózati eszközök (hálókártya, router) egyedi azonosítására használható, programmal kiolvasható száma. Ez az azonosító minden hálózatba kötött eszköznél egyedi. 12 karakterből áll, szerepelhetnek benne az angol ABC betűi A-tól F-ig és a számjegyek 0-tól 9-ig. Az Internet-szolgáltató a MAC szám és a hozzárendelt IP cím alapján azonosítja az előfizetőket. Hálókártya MAC számának lekérdezése Windows XP alatt: Start - Futtatás - cmd - ok. A parancssorba a következő sort beírva: ipconfig /all majd Enter-t ütve megkapjuk az eredményt a Fizikai cím sorban.

Mi a hub?

Hálózati eszközök közös kapcsolódási pontja. A hubokat tipikusan helyi hálózatokban használják számítógépek és más eszközök összekötésére. Az egyszerűbb passzív hubok működésük során a bemeneti kapura érkező csomagokat értelmezés és válogatás nélkül minden más kapura kimenetként másolják, így azt minden az adott hubba csatlakozó hálózati eszköz megkapja. Ezzel szemben az aktív v. intelligens hubok a fogadott csomagokat értelmezik, és csak arra a kapura továbbítják, amelyiken a csomag célállomása található. Ehhez összetettebb eszközre van szükség, amely viszont jóval nagyobb sávszélességet biztosít, hiszen a párhuzamos forgalmazást is lehetővé teszi az eltérő csomópontok között.

Mi a router?

Intelligens hálózati eszköz, amelynek feladata a beérkező adatcsomagok továbbítása a célállomás felé a lehető legoptimálisabb úton. Az útválasztók ennek a feladatnak az ellátásához útválasztási táblázatot vezetnek, amely alapján képesek annak eldöntésére, hogy melyik általuk közvetlenül elérhető csomópontnak kell továbbítaniuk az éppen feldolgozás alatt álló csomagot ahhoz, hogy az a legrövidebb úton a célállomásra juthasson. Az Interneten minden közbenső állomás útválasztási funkciókat is ellát.
Elérhetőségeink

Sághy-Sat Kft.
7754 Bóly, Ady E. u. 9.

Tel.: +36 69/696-696
Email: info@saghysat.hu
Web: www.saghysat.hu